Oricat de cliseu ar suna spunand ca anonimitatea de pe internet face oamenii sa se poarte ca niste huligani, e adevarat ca pentru a elibera nebunia cuiva nu e nevoie decat de o adresa de e-mail si sa se creada un justitiar. Si are sens: elimina toate consecintele nepolitetii si cruzimii, dezumanizeaza tinta reducand-o la un nume oarecare si un avatar si batalia poate sa inceapa. Dar este posibil ca aceasta noua forma de comunicare sa si ajute oamenii, pe de alt aparte?
Acesta se numeste „efectul online de dezinhibare” si se refera la faptul ca protectia fata de consecinte care ne face sa ne simtim confortabil cand ne legam de cineva pentru ca nu-i place acelasi gen muzical, ne face mai eficace cand folosim acest lucru pentru bine. Ganditi-va cat de jenanta si oribila este o interventie fata in fata pentru un prieten dependent de ceva. Acum, ganditi-va cat de mult mai usor ar fi sa trimiti un biletel pe care scrie „Trebuie sa ti-o spuna cineva: dependenta de metamfetamina te omoara.” Faptul ca scapam de filtru nu ne face automat pe toti sa trimitem cui apucam amenintari cu moartea.
S-a descoperit ca oamenii care participa anonim online in workshop-uri demonstreaza abilitati dezvoltate de rezolvare a problemelor in comparatie cu colegii lor non-anonimi, fiind si dispusi sa puna mai multe intrebari. In ambele cazuri e precum ai ridica mana sa raspunzi la ora; riscul de a se rade de tine pentru ca ai pus o intrebare stupida sau ca ai raspuns gresit nu mai exista – la urma urmei, nimeni nu stie cine esti.
Desi avem tendinta sa asociem anonimitatea cu nepasarea fata de altii, se pare ca anonimitatea e un mod bun de a dezvolta puternice comunitati online carora le pasa. Deoarece nimeni nu stie cine e celalalt, exista o presiune mai mica de a te evidentia in multime si o tendinta mai mica de a fi loial cuiva in parte, afectand grupul – in loc sa te dai bine pe langa copiii populari, toata lumea vrea binele grupului, ca intreg. Exista un motiv pentru care membrii grupului Anonymous sunt aproape ca un cult in devotarea lor, ajungand pana la ideea de a comunica cu altii prin imagini si referinte pe care nu le-ar intelege cineva din afara.
Exista foarte multa putere si libertate cand renuntam la indivualitate, in acest caz. Si la fel ca oricare alta putere, conteaza doar cum o folosesti.
No Comments, Be The First!