Atletii completi: Pilotii de Formula 1

F1
F1

Probabil ca ai vazut cel putin o singura data o cursa de Formula 1. Fie ca ai privit o cursa intreaga sau ai vazut doar cateva minute, cu siguranta ca nu ti s-a parut ceva foarte solicitant. Ti s-a parut ca sunt doar oameni normali care conduc masini deosebit de puternice. In realitaet insa situatia este una mult mai complicata. Desi pare simplu ce vedem la TV, este foarte greu sa fii un pilot de F1.

Pe parcursul unei curse de F1, pilotii pot ajunge sa piarda mai bine de 3 kg din greutate lor corporala doar prin transpiratie. Este foarte important pentru piloti sa mentina o pregatire fizica si mentala pentru a putea rezista pe parcursul unei curse.

Unul din cele mai lucrate parti ale corpului uman este gatul. Acesta este supus unor forte enorme in virajele de viteza. Gatul unui pilot poate sa cantareasca cu pana la 25 de kg mai mult decat in mod normal in astfel de situatii. Si daca e sa luam in considerare ca mai au si casca pe cap, care la randul sau poate ajunge sa cantareasca 7 kg in conditii similare, muschii gatului trebuie sa fie deosebit de rezistenti si puternici.

Bratele si picioarele sunt la fel de importante. Bratele trebuie sa fie suficient de puternice si sa nu fie prea mari eptnru a incomoda soferul. Pilotii se antreneaza folosind greutati pe care le tin suspendate cu mainile intinse pentru a simula fortele la care sunt supusi pe perioada unei curse. La fel ca bratele, picioarele trebuie sa fie suficient de puternice, dar nu foarte voluminoase, pentru a putea apasa pedala de frana cu o forta de 80 de kilograme.

Nu in ultimul rand, aspectul mental al acestui sport trebuie avut in considerare. Timp de o ora si jumatate pilotrii trebuie sa fie concentrati si atenti la tot ce se intampla in jurul lor. O simpla clipa de neatentie poate fi un adevarat dezastru.

1 Comment

  1. Alin Vasileiulie 31, 2014 at 12:41 pm

    Este adevarat ca acesti piloti sunt foarte bine pregatiti fizic.

    Răspunde

Your email address will not be published.