Ce asteptari ai de la nutritionist

nutritie

La o perioada de timp dupa nastere observi ca inca ai kilograme in plus de care nu ai reusit sa scapi; dupa o varsta observi ca metabolismul tau s-a schimbat si ca te ingrasi pe zi ce trece. Incerci sa slabesti de multa vreme, dar nu reusesti sau poate traiesti frustrarea de a avea prea putine kilograme si doresti sa te ingrasi. Astfel de situatii te trimit la nutritionist.

Nutritionistul este in fapt specialistul care cunoaste totul despre alimentatie, dietetica si nutritie. Iti va propune, pe baza unei scheme personalizate, un program alimentar de asa natura cat sa ai parte de toti nutrientii necesari, si sa ajungi la un echilibru privind dimensiunile corporale, raportat la varsta, inaltime, etc. Ca o completare, trebuie spus ca nutritionistul nu este un moft, ci o necesitate de multe ori.

La ora actuala, pare a fi un moft sa recurgi la ajutor specializat pentru a slabi.Unii parca diminueaza instant rolul unui astfel de specialist. Asadar un semnal de alarma trebuie expus: nu cautati nutritie in Cluj 2018, nu cautati nutritionisti din zona numai de dragul de a vi se spune ce sa mancati si ce nu pentru a fi mai slabi sau mai grasi. Nu se rezuma doar la atat. Nutritionistul poate fi cel care recomanda analize, evalueaza starea de sanatate, prescrie suplimente, cel care depisteaza, previne sau chiar si trateaza boli nutritionale indiferent de stadiul lor: aici se include obezitatea, guta, intolerantele alimentare, diabetul etc.

Ce asteptari ai de la nutritionist

In momentul in care se ia aceasta decizie, de a cauta un specialist care sa va ghideze spre a urma o viata sanatoasa din punct de vedere al nutritiei, asteptarile sunt dintre cele mai mari. Unii cred ca urmarea unui plan impus ii va ajuta sa arate precum modelele din reviste, altii cred ca prin impunerea unui regim alimentar se vor abtine mai bine de la poftele pe care le au. Gresit.

Un nutritionist va recomanda o schema alimentara, insa nu te va opri sa mananci. Nu iti va da solutia minune de a slabi instant. Este mai degraba un prim pas facut pentru o schimbare pe termen lung.

Vei dori ca nutritionistul sa fie prompt si sa iti raspunda instant cand te apuca pofta de dulce si nu te poti abtine. Gresit. Nu este consilierul tau in acest sens, iar poftele exagerate fie ascund o carenta, fie sunt o exagerare, un prag psihologic de trecut.

Vei dori ca nutritionistul sa nu te judece. De fapt nu face asta. Un nutritionist iti va expune problemele tale nutritionale si iti va face recomandari. De restul, adica vointa si implementarea a ceea ce ti se da, esti singurul responsabil.

Vei dori ca nutritionistul sa fie dragut si sa iti permita totusi sa consumi ce iti place. Inseamna ca nu ai inteles ca sunt alimente ce au ca efect chiar declansarea diverselor afectiuni. Asadar, poti avea un reper personal – despre tipuri de mancaruri care iti plac sau nu, insa fara a exagera crezand ca nutritionistul forteaza nota si  iti interzice anumite alimente gustoase.

Fara prejudecati, insa cu vointa, fa primii pasi spre cabinetul unui nutritionist. Recomandarile oferite iti vor schimba viata, perceptia si mentalitatea despre ce este sanatos sa consumi si ce nu.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.