In zonele tropicale si subtropicale intre 5 – 12 si 30 – 40o latitudine nordica si sudica circulatia aerului din troposfera inferioara este dominata de alizee, vanturi regulate care bat dinspre NE catre SV in emisfera nordica si dinspre SE spre NV in emisfera sudica. Manifestarea lor este o consecinta a gradientilor barici orizontali orientati dinspre braurile subtropicale de presiune ridicata din ambele emisfere catre minimele din zona ecuatoriala.
Abaterea de la directia nord-sud in emisfera nordica si, de la directia sud-nord in cea sudica se datoreaza fortei Coriolis care deviaza aerul aflat in miscare, spre dreapta in emisfera boreala si spre stanga in cea australa. Convergenta alizeelor de nord-est si de sud-est are loc in apropierea Ecuatorului, unde forta lui Coriolis devine neglijabila, presiunea se omogenizeaza aerul intrand in miscare ascendenta. Aceasta zona numita de convergenta intertropicala sau ecuatoriala reprezinta de fapt frontul intertropical sau ecuatorial, deoarece separa mase de aer cu caracteristici diferite aduse de alizee, atat din emisfera nordica cat si din cea sudica.
Alizeele sunt vanturi relativ constante ca directie si viteza, favorizand instalarea timpului senin cu precipitatii foarte reduse si temperaturi foarte ridicate. Sunt cel mai bine reprezentate deasupra Oceanelor Pacific si Atlantic si au o dezvoltare mai slaba in regiunea Oceanului Indian. Deasupra continentelor, descendenta aerului din anticiclonii subtropicali si dirijarea acestuia pe orizontala spre Ecuator cu nasterea alizeelor, contribuie la formarea marilor deserturi ale planetei: Sahara, Arabiei, Tharr, Atacama, Kalahari, Australia etc.
Migratia in cadrul zonei intertropicale a Ecuatorului termic spre nord sau spre sud, determina incalzirea diferentiata a celor doua emisfere si indepartarea si apropierea succesiva de Ecuator a zonelor alizeice. In iulie cand in emisfera nordica este vara, iar in cea sudica iarna, Ecuatorul termic migreaza catre nord, alizeul de nord-est batand de la 40 pana la 10-12o latitudine nordica, in timp ce alizeul de sudest se apropie mult de Ecuator batand de la 30 la 5o latitudine sudica.