Conversatiile cu straini ne fac mai fericiti

De obicei, chiar si cand dam peste unii cunoscuti ne prefacem ocupati, scotand telefonul si prefacandu-ne ca avem o conversatie urgenta sau ceva similar, deci daca un necunoscut are nevoie de ceva sau doar vrea sa schimbe doua vorbe in autobuz sau tren, e clar ca nu putem sa fim mai ofensati.

conversatie autobuzAsa ca oamenii de stiinta s-au gandit sa testeze ce se intampla cu noi atunci cand avem o conversatie cu un strain intr-un mijloc de transport in comun. Participantii la studiu au avut de facut unul din trei lucruri: fie sa faca naveta ca pana atunci, sa evite in mod deliberat conversatiile cu strainii sau sa incerce sa lege o conversatie cu cineva. La final, cu totii au completat un chestionar referitor la cat de bine se simt.

Rezultatele au aratat ca cei care au comunicat cu pasageri straini au avut cea mai pozitiva stare de spirit. Surprinzator ca interactiunea umana e mai satisfacatoare decat sa trecem de un nivel din „Angry Birds”, nu? Hehe.

Aceste rezultate au contrazis asteptarile participantilor. Cand au fost intrebati, inainte de testare, cum vad derularea acestuia, voluntarii care au fost nevoiti sa poarte o conversatie s-au asteptat la un dialog stangaci si deloc confortabil intre cele doua parti, lucru care nu s-a intamplat. Oamenii de stiinta cred ca aceasta discrepanta intre ceea ce simtim referitor la discutiile cu straini si ceea ce se intampla in mod normal apare pentru ca avem tendinta sa ne amintim mai mult experientele negative, de aceea incercam sa le evitam.

 

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.