Intr-un context ideal, la fel ca si in cazul consultatiilor periodice la un medic, apelul la serviciile unui avocat trebuie facut in mod regulat, in special in cazul in care trebuie luate anumite decizii pe plan juridic.
Realitatea reflecta insa o situatie cu totul diferita, in ambele cazuri: la medic nu ajungem decat atunci cand s-a instalat sau agravat o anume afectiune, iar la avocat apelam de obicei pentru a remedia o situatie juridica deja agravata.
Preventia este in oricare dintre situatii remediul potrivit – consultarea periodica ajuta la evitarea consecintelor nefaste ale deciziilor luate pe plan juridic. Odata ce am subliniat acest aspect, sa vedem pe ce criterii trebuie sa ne axam atunci cand alegem un avocat sau o firma de avocatura cu care vom colabora.
Specializarea
In primul rand, trebuie cautat un avocat specializat pe un anumit domeniu. Mai exact, daca vei cauta avocati divort in Cluj 2017, cu siguranta nu te vor interesa cei specializati pe drept penal sau comercial. Interesul este sa gasesti acel avocat (sau acea firma de avocatura) care s-a specializat pe un anumit domeniu. Din punct de vedere legal, niciunui avocat, indiferent de specializare, nu ii este interzis sa se ocupe de cazuri ce tin de alte specializari. Din acest motiv, chiar daca ai auzit despre un avocat celebru, insa care nu trateaza cazuri din domeniul divorturilor – ca exemplu, va trebui sa te orientezi catre unul specializat pe aceasta ramura – cu siguranta va sti mult mai bine cum iti poate solutiona cazul.
Avocat sau firma de avocatura?
In acest caz pregatirea, experienta si performantele profesionale nu mai reprezinta criterii de selectie, intrucat exista specialisti de top in ambele forme de exercitare a acestei profesii. Cu toate acestea, e mai indicata o colaborare cu o firma de avocatura, aceasta oferind posibilitati multiple, specialisti in domenii diverse, dar si un plus de operativitate.
Experienta, pregatire si renume
In mod definitoriu, pregatirea si experienta sunt aspecte determinante in alegerea avocatului potrivit. Calificarea acestuia si specializarea sa intr-un anumit domeniu vor creste sansele de reusita ale cauzei. Atentie totusi – acestea nu vor garanta reusita!
Renumele avocatului ales nu reprezinta o garantie a reusitei solutionarii cauzei. Spetele sunt foarte diverse, iar dupa cum mentionam si anterior, conteaza foarte mult si specializarea acestuia. Chiar daca exista un avocat renumit despre care ai auzit si cu care ti-ai dori sa lucrezi, exista si sanse mari ca un altul, mai putin celebru, sa reuseasca sa iti rezolve situatia mult mai eficient, avand un nivel de pregatire si experienta cel putin similar cu cel al unui avocat renumit.
Onorariul solicitat
Aspectul financiar prezinta cel mai mare interes pentru unii. Trebuie insa cunoscut ca un avocat care stie sa isi aprecieze si sa isi respecte munca nu isi va oferi serviciile in schimbul unui onorariu nesemnificativ.
Foarte important in aceasta situatie este sa discuti clar toate aspectele ce tin de determinarea onorariului, cheltuieli de diverse naturi asociate cu cazul si orice alte proceduri de decontare implicate.
Chiar daca nimeni nu isi doreste sa fie pus in situatia de a apela la un avocat, sunt unele momente in care pur si simplu nu exista o alta solutie. In consecinta, alegerea trebuie facuta corect, tinand cont de toate elementele mentionate anterior.
No Comments, Be The First!