Culorile pentru baieti si fete

Haine pentru bebelusi
Haine pentru bebelusi

Pentru multe familii, sa afli genul copilului de dinainte de nastere este ceva crucial, din moment ce toata lumea vrea sa stie ce culoare de haine si ce jucarii sa cumpere – albastru sau roz? Aproape imediat dupa nastere, un copil este imbracat in uniforma specifica: un tricou albastru sau o bandana roz, ca sa nu exista confuzii. Daca este fata, nu uita sa vopsesti camera roz si sa cumperi draperii roz. Rozul este o culoare pentru fetite care ne face sa ne gandim la flori, mirosuri dulci, delicate, in timp ce albastrul la … camioane … strumfi …. creaturile din „Avatar” …

Lucrurile incep sa pare destul de arbitrare, in mare, pentru ca exact asa sunt. Pana la inceputul Primului Razboi Mondial, oamenilor nu le pasa ce culoare au scutecele copiilor lor pentru ca era secolul XIX. Ce culoare are materialul de sub ce iese din copil, mai ales cand ai probleme mai importante ca mortalitatea infantila, razboaie civile, holera etc.

Din fericire, problemele legate de culori si sex au fost rezolvate in anii 1920, cand s-a decis atribuirea unei culori fiecarei echipe: albastru pentru fete si roz pentru baieti. Nu, nu e o greseala. Un editorial din „Earnshaw’s Infants’ Department” din 1918 scria ca rozul „e o culoare mai decisa si mai puternica … mai potrivita pentru un baiat; in timp ce albastrul, care este mai delicat si dragalas este mai dragut pentru fete.” Are sens totusi, rozul fiind culoarea unei fripturi sau sangelui inaimicilor pe o uniforma alba.

Dar lucrurile au inceput sa se schimbe prin 1927, existand dezbateri asupra carei culori ar trebui atribuite carui gen – revista „Time” a publicat chiar si un grafic aratand ce magazin sustinea care culoare. Abia in 1940 culorile au fost schimbate si agentiile de publicitate au decis sa aleaga rozul pentru fete.

Insa, aceasta dilema este mai profunda decat culorea. Pe vremuri, este un lucru foarte obisnuit ca atat fetitele, cat si baietii sa poarte rochii, caci, cui ii pasa? Exista fotografii cu presedintele american Franklin Roosevelt la o varsta frageda purtand rochite. Deci, adevaratul pericol al androginitatii pentru copii il reprezinta faptul ca ar putea sa ajunga presedintele Statelor Unite de patru ori la rand.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.