Cutremurele au o putere devastatoare

Seismele sunt printre cele mai devastatoare fenomene naturale. Acesta lovesc cu o forta de neoprit si rezultatele acestora pot fi cu adevarat catastrofice. De-a lungul timpului au fost inregistrate foarte multe cutremure care au avut efecte neplacute si care au dus la pierderea de mii de vieti. Cutremurele sunt masurate pe mai multe scari, cea mai cunoscuta fiind scara Richter care clasifica seismele pe o scara de la 1 la 10 in functie de intensitatea lor. Activitatea acestora este inregistrata folosind un sesimograf pentru a se observa cum evolueaza in intensitate. Printre cele mai periculoase cutremure inregistrate putem enumera urmatoarele:

Sumatra, Indonesia, Dec. 26, 2004

Pe data de 26 decembrie in Indonesia a avut loc unul din cele mai puternice cutremure din perioada moderna. Acesta a masurat 9.2 grade pe scara Richter fiind considerat ca fiind cel de-al treilea cutremur ca intensitate inregistrat vreodata. Cutremurul a afectat un total de 14 tari si a creat un Tsunami care a ajuns pana si pe tarmul Australiei. Au fost inregistrati un total de 227,898 de morti ca urmare a valurilor devastatoare. De asemenea acesta a afectat si apele din Oceanul Pacific. Au fost numeroase replici ale cutremurului care au urmat in zilele urmatoare avand epicentrul in insulele Andaman si Nicobar.

Haiti, Jan 12, 2010

Anul 2012 a fost si el la randul sau unul devastator pentru cei din Haiti. Acesta a fost inregistrat pe data de 12 ianuarie sia fost unul din cele mai mari cutremure inregistrate vreodata. Pagubele create de acesta s-au ridicat la miliarde de dolari, mult oameni ajungand sa isi piarda casele si vietile. Se estimeaza ca numarul total de mort a fost de 222 570. Epicentrul cutremurului a fost localizat in Leogane. Este cunoscut faptul ca Haiti este una din cele mai sarace tari la niel global si au o istorie destul de neplacuta cand vine vorba de cutremure. Locuitorii nu au fost loviti numai de cutremure ci si de alte dezastre naturale precum cicloane si furtuni tropicale. Dupa cutremurul din 12 iaunuarie, s-au inregistrat 12 replici chiar si la doua saptamni dupa incident.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.