De ce oamenii au halucinatii?

halucinatii

Halucinatiile au puterea de a fi extrem de terifiante. Nestiind care este diferenta dintre ceea ce este real si ceea ce nu este, poate cauza o serie de probleme mintale, cum ar fi paranoia sau chiar anxietate. Una din cele mai comune cauze ale halucinatiilor este reprezentata de psihoza, o tulburare psihica caracterizata de o deconectare fata de realitate. Pacientii care experimenteaza psihoza au parte de dificultati in interpretarea stimulilor reali, ceea ce inseamna ca activitatile normale sau oamenii pot sa le pare celor cu psihoza a fi un adevarat pericol. De asemenea, psihoza poate fi insotita de schimbari perceptuale, astfel ca pacientii pot vedea, auzi si chiar simti lucruri care nu sunt adevarate. Acestea sunt vazute de altii ca fiind halucinatii.

Oamenii au tendinta de a asocia halucinatiile cu bolile mintale sau cu drogurile halucinogene, iar, in timp ce psihoza este o cauza comuna a halucinatiilor, studiile recente au demonstrat ca astfel de experiente pot fi percepute de mai multe tipuri de oameni- nu numai de catre cei diagnosticati cu o tulburare psihica.

„Cei mai multi dintre noi au auzit sau au vazut lucruri care nu sunt reale”- sustine autorul studiului, profesorul Paul Fletcher de la Departamentul de Psihiatrie, Universitatea Cambridge. Astfel, oamenii de stiinta au explorat ideea conform careia halucinatiile sunt, de fapt, produsul unei tendinte hiperactive la oameni: modul in care interpretam lumea din jurul nostru prin predictii si presupuneri bazate pe cunostinte anterioare.

Toti oamenii au halucinatii

In momentul in care interactionam si observam mediul fizic, noi, ca si oameni, ajungem sa interpretam de foarte multe ori, informatii potential ambigue si incomplete in functie de simturile pe care le primim. Deseori, primim doar o singura informatie de la sistemul nostru vizual. Cu ajutorul cunostintelor anterioare, avem capacitatea de a intelege ceea ce vedem. De exemplu, daca am intrat in living si am vedea o miscare rapida, nu ar reprezenta o informatie suficienta astfel incat sa intelegem ceea ce se petrece. Insa, stiind ca avem o pisica neagra in casa ca si pet, face ca intreaga miscare sa fie interpretata rapid si usor, asa ca ceea ce am vazut incepe sa capete sens.

„Viziunea este un proces constructiv- cu alte cuvinte, creierul nostru inventeaza lumea pe care o vedem. Acesta reuseste sa umple golurile, ingnorand lucrurile care nu se potrivesc si ne prezinta o imagine a lumii care a fost editata si procesata pentru a se potrivi cu ceea ce ne asteptam sa vedem”- sustin oameii de stiinta.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.