De ce sa iti faci o ferma de iepuri?

ferma iepuri
ferma iepuri

Cei mai multi agricultori aleg sa isi inceapa propria afacere chiar in gospodaria in care locuiesc, incat incep cu un numar minim de ovine sau bovine, care cu timpul se inmultesc si le asigura supravietuirea. Insa a avea o ferma de ovine sau bovine implica un timp de ingrijire mai mare si o cheltuiala mult mai ridicata decat in cazul altor ferme goposdaresti.

Noua solutie pentru agricultori este sa se gandeasca cum sa obtina cat mai mult profit din realizarea unei ferme de iepuri.

De ce o ferma de iepuri?

Pentru ca in primul rand, iepurii sunt animale care nu sunt pretentioase la ingrijire, necesita doar apa si furaje ca alimente de hrana. La aceasta se adauga un timp relativ redus de ingrijire, deoarece efortul fizic pe care il depune un fermier este mult mai mic decat in cazul ovinelor, bovinelor sau porcinelor. Un alt considerent luat in calcul este cel al investitiei, astfel incat investitia initiala este una relativ mica, urmand ca amortizarea acesteia sa se realizeze intr-un interval de timp relativ scurt.

Iepurii sunt animale rezistente la boli, dar asta nu inseamna ca nu trebuie vaccinati, iar perioada de gestatie a femelelor iepuri este relativ scurta in comparatie cu celelalte animale regasite in gospodariile taranesti. Un alt argument pentru a-ti face propria ferma de iepuri este faptul ca pretul puilor de iepuri este in scadere, iar interesul populatiei de a consuma carne alba de iepure este in crestere, carnea fiind benefica in ameliorarea simptomelor cardiacilor.

Pe scurt, pasionatii de zootehnie spun ca un numar de 12 exemplare este suficient pentru a da startul unei astfel de afaceri, incat ai nevoie de 10 femele si 2 masculi pentru a-ti asigura un volum de pana la 150 exemplare anual. O femela de iepure poate avea si pana la 4 perioade gestante in decursul unui an, iar numarul de pui de iepuri se poate ridica pana la 12.