Depresia in Romania

Batran depresiv
Batran depresiv

Depresia este, de departe, una dintre problemele cele mai reprezentative ale vietii secolului XXI, pe langa poluare si muzica lui Lady Gaga. Spre deosebire de poluare care a incetat sa mai creasca cu acelasi nivel si popularitatea in scadere a canteretei, depresia afecteaza din ce in ce mai multi oameni.

Numarul acestora nu este cunoscut exact, cifra variind undeva intre 121 de milioane si 350 de milioane. Numarul nu este exact stiut dintr-o serie de motive: multi oameni se tem de stigmatul social pe care considera ca l-ar capata in grupul de prieteni, in societate sau la locul de munca daca s-ar afla. O alta grupa nu accepta, pur si simplu, ca ar putea sa sufere de o tulburare psihica, deoarece se considera superiori si vad depresia sau orice boala similara ca fiind o problema a oamenilor slabi – lucru neadevarat, apropo, deoarece suntem oameni foarte diferiti, cu caractere foarte diferite, lucru care ne face sa reactionam diferit la anumite probleme, unii fiind afectati mai mult decat altii. O a treia categorie si poate cea mai trista este alcatuita din oamenii care nu sunt constienti de depresie si simptomele ei. Aceste cazuri sunt intalnite cel mai des in comunitatile rurale, unde o boala psihica inseamna mai mult pentru ei decat o tristete continua.

Intr-adevar, numarul cel mai afectat de aceasta tulburare este regasit la persoanele de peste 50 de ani. Aceasta lipsa de informatii nu apare neaparat din vina lor. La urma urmei, inainte de 1989, termenul de depresie era practic extraterestru pentru romani, dupa cum era si cancerul: se stia de existenta lui, insa era studiat foarte putin in cadrul facultatilor de medicina, doarece cazurile de cancer erau foarte rar intalnite.

In Romania, sunt cel putin doua milioane de oameni diagnosticati care sufera de depresie. Noi, stam destul de bine, insa, tinand cont ca in SUA, aproape 10% din populatie are aceasta tulburare diagnosticata.

1 Comment

  1. nu doar batranii ci si tinerii sunt depresivi. cei mai multi tineri ajung sa recurga la cele mai urate metode pentru a scapa de depresie.

    Răspunde

Your email address will not be published.