Educatia prin cooperare

cooperare clasa elevi
cooperare clasa elevi

Modalitatea comuna de a pune in centrul actiunii elevul este definita ca fiid metoda de invatamant centrata pe elev, metoda care isi propune realizarea obiectivelor pedagogice. In aceasta maniera elevul este supus unor situatii de invatare menite sa ii stimuleze creativitatea si abilitatea de a socializa si coopera cu ceilalti elevi.

Strategiile didactice isi propun in prima masura sa asigure o dezvoltare optima a elevilor, astfel incat acestia sa poate face fata nivelului educational impus de sistemul de invatamant, menit sa asigure conditiile externe ale invatarii, ce se vor finaliza in eficienta scolara.

Intalnita cel mai des in cadrul institutiilor scolare, cooperarea este procesul prin care elevilor li se incredinteaza o sarcina, menita sa le asigure intraajutorarea, impartirea sarcinilor, imbunatatirea cailor de comunicare, precum si abilitatile de a utiliza tehnicile educationale. Cooperarea este modelul structural de educatie care asigura dezvoltarea personalitatii , favorizand un climat pozitiv intre membrii echipei.

Profesorii aleg sa le prezinte elevilor aplicatii si activitati care se realizeaza pe echipe, in pereche sau in grupe, astfel incat acestea sa isi dezvolte interesul scolar, devenind mai buni, mai participativi, mai siguri pe sine, rezultand un impact eficient al metodei.

Metoda de cooperare este menita sa incurajeze elevii, incat acestia sa se prijine unul pe altul in activitatile intreprinse, sa invete sa isi corecteze reciproc greselile si sa imparta sarcinile temei de lucru. Impartirea clasei in perechi sau in grupuri divide responsabilitatea membrilor echipei, astfel incat acestia sa constientizeze munca in echipa, dezvoltarea metodelor centrate pe elevi si a deprinderilor pe care competentele metodei le presupun.

Una din principalele metode utilizata, cea a centrarii pe elevi, presupune de asemenea ca ascultarea si evaluarea acestora sa se realizeze in mod frontal, in fata clasei, astfel incat elevul sa isi invinga teama de profesor si de clasa, respectand in aceeasi masura principiul egalitatii si al tolerantei de opinii al elevilor.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.