Iata care este programul potrivit pentru tine! Stagiu de practica, internship sau traineeship?

Atunci cand suntem in cautarea unui job, tinerii au la indemna o multime de oportunitati, iar uneori, le este dificil sa isi dea seama care este cea mai buna varianta pentru ei. Unul dintre motive ar fi acela ca nu au experienta profesionala si nu inteleg cerintele si responsabilitatile postului respectiv. Aceeasi problema se regaseste si in randul studentilor/absolventilor atunci cand au de ales intre mai multe programe: stagiu de practica, internship sau traineeship?

Sunt numeroase pareri si idei cu privire la ceea ce presupune fiecare tip de program in parte, insa este necesar sa cunoastem diferentele dintre acestea. Mai jos sunt prezentate principalele caracteristici ale programelor care te vor ajuta in alegerea celui care iti este potrivit tie.

Practica este un prim pas pe care un tanar il face spre dezvoltarea sa. Ea devine obligatorie in cadrul facultatii pentru o perioada de maximum 30 de zile, full-time sau part-time, neplatit, intr-un din companiile sau organizatiile cu care universitatea are sau nu incheiate parteneriate. Acest program este recunoscut in mediul academic pentru acumularea de credite.

trainee sau internship2

trainee sau internship2

Internship-ul este cel mai cunoscut program pentru studenti, masteranzi si absolventi. Acesta poate fi full-time sau part-time, platit sau neplatit si implica un proces de recrutare mai complex care include interviuri sau testarea abilitatilor candidatilor. Programul se desfasoara pe o perioada de 2-6 luni si poate duce spre un job in cadrul companiei.

Traineeship-ul se adreseaza tinerilor cu maximum 2 ani de la incheierea studiilor universitare si, in general, este asemenea unui job normal: este platit si cuprinde beneficii salariale (bonusuri, concediu platit, bonuri de masa, asigurare medicala etc). Perioada de lucru este mai mare, putand ajunge pana la 2 ani.

Toate cele 3 tipuri de programe au o serie de lucruri in comun. In primul rand, tinerii interactioneaza si lucreaza cu profesionisti in domeniu. In al doilea rand ele reprezinta o oportunitate buna pentru a experimenta. In al treilea rand, studentii au parte de un program flexibil, astfel incat ei isi pot urma in paralel si cursurile.

Alegerea intre cele 3 variante de program se face tinand cont de experienta candidatului, precum si de planurile sale de viitor si compatibilitatea acestuia cu jobul pe care si-l doreste.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.