Exista foarte multe jocuri care permit devoltarea inteligentei copiilor. Aceste jocuri sunt foarte importante deoarece permit dezvoltarea capacitatilor intelectuale, sociale si creative ale copiilor.
Spre exemplu, sahul este un joc care dezvolta foarte mult nu doar inteligenta mutarilor cat si anticiparea mutarilor adversarului. Copiii care joaca sah sunt mult mai logici, mai atenti la detalii, au o capacitate de concentrare mult mai mare. De asemenea, copiii care joaca sah au o viteza de reactie mult mai mare.
Un alt joc care dezvolta foarte mult inteligenta copiilor, de aceasta data limbajul copiilor, este jocul de scrabble. Acest joc ajuta la dezvoltarea creativitatii copiilor. Acestia sunt pusi in situatia sa compuna cuvinte din literele pe care le au in fata. Acesti copii isi dezvolta foarte mult vocabularul.
Un alt joc care dezvolta inteligenta este Monopoly. Copiii invata cum sa creeze strategii de joc si cum sa pretuiasca resursele pe care le au.
Exista si jocuri de cultura de tipul „Cine stie, castiga”. Aceste jocuri ii ajuta pe copii sa invete lucruri noi in ceea ce priveste cultura generala. Acestea pot fi jocuri care ii ajuta pe copii sa invete geografie, cum ar fi un puzzle de harti, sau pot fi jocuri de tipul „Daca dorim sa ajungem undeva, pe unde ar trebui sa mergem? „. De asemenea pot fi jocuri de tipul „Ce putem vizita intr-o anumita tara?”
Toate aceste jocuri au menirea de a dezvolta inteligenta copiilor, de a le dezvolta cunostiintele generale despre lume si de a avea ocazia sa interactioneze cu alti oameni. Jocul si jocuile sunt modalitatile copiilor de a interactiona cu lumea inconjuratoare si de a invata intr-un mod usor si distractiv cat mai multe lucruri noi. Un specialist in pedagogie trebuie sa stie ce jocuri poate aplica clasei sale. Pedagogia si jocurile alese devin din acest punct de vedere niste adevarate arte ale educatiei.