Pisicile recunosc vocile proprietarilor lor

Un nou studiu efectuat de catre Universitatea din Tokyo a confirmat acest lucru, aratand ca pisicile de companie sunt capabile sa recunoasca vocile stapanilor lor, insa aleg sa ii ignore.

Studiu realizat de Atsuko Saito si Kazutaka Shinozuka, a fost aplicat pe 20 de pisici domestice in propriile lor case, in asteptarea stapanilor. Pisicile au ascultat niste casete care aveau inregistrate vocile a trei necunoscuti care le strigau pe nume, fiind urmate de vocea proprietarului, apoi iar de vocea unui strain.

Cercetatorii au analizat apoi cu atentie raspunsurile pisicilor la fiecare apel, prin masurarea unui numar de factori precum urechile, coada, miscarea capului, dilatarea pupilelor si incercarea de deplasare a pisicilor.

Cand si-au auzit numele, pisicile au demonstrat un comportament orientativ, incercand sa localizeze locul de unde veneau sunetele inregistrate. Felinele s-au aratat mult mai receptive atunci cand si-au auzit stapanii, decat strainii, insa au refuzat sa se miste la oricare dintre chemarile inregistrate pe caseta, incluzand si cele apartinand stapanilor. Aceste rezultate indica faptul ca pisicile nu nu raspund in mod activ printr-un comportament care se doreste a fi de preferat, si anume indreptarea spre proprietar, atunci cand acesta le striga pe nume. Aceasta relatie pisica-stapan este in contrast cu cea dintre om-caine.

Studiul a fost publicat in revista „Animal Cognition” de catre Springer sugereaza motivul pentru care comportamentul nereceptiv al pisicilor este asociat cu domesticirea timpurie a animalelor, contrastand cu relatia dintre oameni si caini.

O recenta analiza genetica a dezvaluit faptul ca stramosul comun al pisicii moderne de casa a fost Felis silvestris, o specie de pisica salbatica care a intrat pentru prima data in contact cu oamenii, acum aproximativ 9000 de ani.  Odata ce omenirea a dezvoltat agricultura, aceste pisici care s-au mutat in gospodariile oamenilor, aveau rolul de a prada rozatoarele ce erau atrase de magazinele de cereale. Asa cum spun si autorii studiului, ele s-au domesticit.

Istoric vorbind, pisicile, spre deosebire de caini, nu au fost domesticite sa se supuna ordinelor oamenilor, ci mai degraba ele par sa ia initiativa in interactiunea dintre om si pisica. Acest lucru este in contrast cu istoria relatiei om-caine, in cazul in care primul cainii au fost crescuti de catre oameni pentru a le raspunde la ordine si comenzi.

Se pare ca pisicile nu au avut nevoie niciodata sa invete de la oameni.

 

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.