Problemele din Nepal continua

Necazurile din Nepal nu s-au oprit odata cu incetarea cutremurelor pamantului. Au trecut aproape trei luni de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a ucis mii de oameni, dupa care a urmat o replica de 7,3, care a mai adaugat cateva sute de decese. Din acel moment, au luat fiinta mai multe organizatii care au luptat pentru a oferi un ajutor celor afectati de cutremur, alimente si provizii medicale.

O alta amenintare atarna de capul lor: alunecarile de teren

Oamenii din Nepal s-au confruntat cu alunecarile de teren cu mult timp inainte de cele mai recente cutremure. In ultimii ani, schimbarile climatice au determinat o accelerare a acestui proces, determinand o crestere a riscului de inundatii din cauza topirii ghetarilor dar si din cauza anotimpurilor musonice mai puternice. Dar sezonul musonic curent, care se desfasoara din iunie pana in septembrie, este mai imprevizibil decat oricand, din cauza cutremurelor care au avut loc.

”Particulele de pamant nu sunt lipite intre ele la fel de bine cum ar trebui sa fie in mod normal, astfel ca apa care provine din precipitatiile musonului va provoca mai mult alunecari de teren decat in anii normali”- explica Lex Kassenberg, director pentru CARE International din Nepal.

Cu cateva zile inainte de primul cutremur din Aprilie, South Asian Climate Outlook Forum a lansat o perspectiva de sezon pentru aceasta regiune si a prezis precipitatii medii mai mici decat normalul pentru sezonul musonic curent. Insa, exista specialisti care sustin ca aceste predictii nu mai fac nicio diferenta in prezent.

Exista o mare cantitate de incertitudine in ceea ce priveste previziunile regionale. Si indiferent de ceea ce sustin rapoartele meteorologice, alunecarile de teren tot vor avea loc in aceasta zona. Luna trecuta, proiectul Earthquakes Without Frontiers- care urmareste activitatea seismica la nivel mondial si lucreaza pentru a proteja zonele si comunitatile vulnerabile, a emis o harta a densitatii alunecarilor de teren, fiind prima de acest fel dupa cutremurul din aprilie.

 

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.