Sfaturi pentru un somn bun

Te trezesti in mjlocul noptii, usurat ca este doar ora 3 a.m. si ca mai ai inca ceva ore bune de somn inainte ca alarma sa-ti sune in dimineata. Numai ca, surpriza, nu mai poti adormi inapoi. Te invarti pe toate partile si iti tot verifici telefonul, urmarind cu pretioasele minute de somn trec rand pe rand, iar tu nu faci altceva decat sa devii mai nervos si mai alert. Asadar, care este solutia?

Deschide pe cat de putine lumini posibil

Nu deschide fiecare lumina in drumul tau catre baie. Lumina ne stimuleaza pentru ca trupurile si creierele noastre interpreteaza orice sursa de lumina, fie ca vine de la soare, fie ca vine de la vreun bec, ca un semnal pentru a fi alerti. Asa ca ar trebui sa faci tot posibilul incat sa deschizi doar luminile cu adevarat importante. A-ti gasi drumul prin intuneric ar fi o modalitate grozava, insa nici o lampa mica si cu o lumina mai slaba nu-ti poate afecta prea tare. Cu cat mai puternica este lumina si cu cat mai mult timp esti expus la ea, mai alert vei deveni si te vei trezi de-a binelea.

Citeste seara inainte de culcare pentru a-ti obosi ochii

Iti amintesti cat de greu era sa ramai treaz in timp ce se citeau compuneri la scoala generala? Ia aminte la ceva din scoala: daca iti vine greu sa mai adormi la loc, ia si citeste o carte sau o revista de langa tine. Insa, totusi, incearca sa eviti un thriller care iti poate pune inima sa trepideze, te va stimula mai tare sa ramai treaz, decat sa te adoarma. Din nou, ai grija sa pastrezi lumina mai slaba in camera. Se recomanda a fi folosita o mica lanterna ce se poate atasa cartii tale, in loc de a deschide o lumina puternica.

Foloseste-ti creierul

Daca vrei sa iti ocupi vremea cu ceva pana adormi la loc, uita de folosirea unei tabelete, a telefonului, a televizorului sau a computerului. Dispozitivele elctronice emit o lumina puternica care te poate tine treaz, in special acelea care le mentii aproape de fata, ca dispozitivele mobile. In schim, fa un exercitiu mental: un jucator de golf profesionist se va imagina jucand o partida de golf, pas cu pas.