Vizitati Belgrad

Belgrad este capitala Serbiei si, totodata, cel mai mare oras din aceasta tara si este amplasat la confluenta a doua rauri importante: Sava si Dunarea, precum si de-a lungul coridoarelor paneuropene X si VII. Avand o populatie de peste 1.700.000 de locuitori este cel mai mare oras din teritoriul care cuprinde fosta Iugoslavie si al patrulea din S-E Europei, dupa Istanbul, Atena si capitala tarii noastre.

Este unul dintre cele mai vechi orase europene, fiind locul de nastere al culturii Vinca, cea mai mare cultura europeana preistorica. Orasul a fost ridicat de catre celti, care l-au denumit „Orasul Alb”, fiind mai tarziu ocupat de romani. Localitatea a reprezentat camp de lupta pentru mai mult de 100 de conflicte internationale; ca urmare, a fost distrus de 44 de ori. Perioada medievala a reprezentat trecerea, pe rand, sub domnie bizantina, franca, bulgara, ungara si sarba, pana in 1521, cand otomanii au cucerit orasul si l-au transformat in resedinta a unui pasalac.

Belgrad a devenit capitala Serbiei in 1841, desi o parte a acestui ramasese in Austria pana in 1918, cand avea sa se destrame Imperiul Austro-Unger, cand a devenit capitala Iugoslaviei. In 2006, cand Muntenegru s-a declarat stat suveran, Belgrad a ramas doar capitala Serbiei.

Printre atractiile turistice putem mentiona Skadarlija, Zemun, Terazije, Muzeul National si Teatrul National, fortareata Kalemegdan, Biserica Sf Sava, Parlamentul si Palatul Vechi. Varfurile dealului Avala, unde se afla Monumentul eroului necunoscut, ofera o vedere panoramica superba asupra orasului.

Pe langa cafenele, baruri, magazine, muzee si monumente care impanzesc orasul, aici se pot practica si sporturi extreme, ca bungee jumping sau ski pe apa, pe fosta insula Ada Ciganlija, astazi aceasta avand legatura cu uscatul. Pe langa Ada, Belgradul mai detine 16 insulite pe raurile sale, fiind declarate rezervatii naturale.

Veniturile din turism in 2012 au atins 500 milioane de euro, iar in 2013 Belgrad a fost vizitat de 660.000 de turisti inregistrati, din care 520.000 straini. Dintre acestia, mai mult de 70.000 au sosit aici cu croaziere riverane.

1 Comment

  1. Belgrad este un oras superb, l-am vizitat o data, ceea ce m-a facut sa mai vreau sa-l vizitez o data si inca o data, iar anul viitor vreau sa stau o luna acolo.

    Răspunde

Your email address will not be published.